Aveți o întrebare?
Nu ezitați să ne contactați.
Scrieți în limba dumneavoastră. info@carpetdepo.com

Blog

Fabricarea de covoarele lucrate manual în mod tradițional

Fabricarea de covoarele lucrate manual în mod tradițional

Fără îndoială, covoarele orientale lucrate manual sunt cele mai valoroase. Mai jos vom discuta despre tehnicile de înnodare a covoarelor orientale și despre diferitele unelte folosite pentru a le confecționa.

Război de țesut utilizate la fabricarea covoarelor orientale

Război de țesut folosite pentru a înnoda un covor nu sunt structuri complicate, iar construcția lor s-a schimbat puțin de-a lungul secolelor. Cea mai simplă și, probabil, una dintre cele mai vechi forme este războiul de țesut orizontal, care este utilizat și astăzi pe scară largă de diferite triburi nomade și, în unele așezări, de nomazii recent stabiliți. Principiul este simplu și necesită o cantitate minimă de material. Se iau două bucăți de bușteni și se așează paralel unul față de celălalt pe sol. Cel mai des folosit tip de lemn este plop, care este un copac destul de comun în regiunile de țesut covoare și care are de obicei un trunchi drept. Firele de urzeală folosite pentru țesut sunt întinse strâns între grinzi, care sunt fixate cu ajutorul unor țăruși înfipți în pământ. Grinzile, fixate de țăruși, mențin firele de urzeală tensionate. Țesătorul lucrează în genunchi sau ghemuit și este capabil să rămână în această poziție pentru perioade lungi de timp.

Țesutul firelor de urzeală este accelerat cu ajutorul a două tije. Echivalentul acesteia se regăsește și pe războiul de țesut vertical. Cu ajutorul uneia dintre tije, fiecare a doua urzeală este dispusă în două planuri. După ce a fost introdus firul încrucișat, firele de urzeală alternative sunt ridicate cu cealaltă tijă. Tija orizontală se află deasupra războiului de țesut și este susținută de o parte și de alta de o grămadă de crengi sau de pietre. În unele regiuni, firul de țesut este înfășurat pe tija de țesut, care nu este altceva decât un băț alungit care poate fi pur și simplu strecurat între cele două fire de urzeală plate de la o parte la alta a războiului de țesut. Avantajul războiului de țesut orizontal constă în simplitate, economie și portabilitate. Acesta din urmă este deosebit de important pentru țesătorii nomazi, deoarece un război de țesut mai complicat este prea greu. Un alt dezavantaj este că necesită mult spațiu, ceea ce poate fi o problemă mai ales în zonele în care vremea împiedică țesutul în aer liber. În astfel de cazuri, dimensiunea războiului de țesut este dictată de spațiul disponibil în locuință. Covoarele mari sunt foarte greu de realizat pe un război de țesut orizontal, deși au fost lucrate covoare mari excelente cu acest dispozitiv rudimentar. Într-un muzeu al covoarelor din Iran, de exemplu, puteți vedea un covor Tekke uriaș, țesut pe o lățime de aproximativ douăzeci de metri, tot pe un război de țesut orizontal. O altă variantă a războiului de țesut orizontal, acesta are bare laterale fixe care formează un cadru și care mențin țesutul strâns chiar și atunci când războiul de țesut este deplasat. Totuși, acest război de țesut orizontal cu cadru complet este utilizat doar pentru producția de covoare mici. Este bine cunoscut faptul că multe dintre marile opere de artă au fost realizate exact pe un astfel de mecanism primitiv.

Diferite unelte folosite la fabricarea covoarelor orientale

Pentru a realiza un covor oriental este necesar un set minim de unelte. Firele sunt de obicei tăiate cu un cuțit, iar rândurile înnodate sunt strâns lipite de cele anterioare. Înălțimea nodurilor este reglată cu o foarfecă după ce se termină un rând, dar aceasta nu reprezintă grosimea finală a covorului. În unele zone de fabricare a covoarelor, înălțimea nodurilor este ajustată treptat în timpul procesului de producție, dar, de obicei, se efectuează o operațiune de finisare completă atunci când covorul este scos din război. În unele regiuni, țesătorii de covoare folosesc o unealtă asemănătoare unui cârlig cu un capăt ascuțit până la o muchie asemănătoare unui cuțit pentru a realiza mai rapid noduri simetrice. În alte regiuni, se folosește un cuțit mic în formă de seceră, ascuțit la exterior. Potrivit unui studiu, unelte similare au fost găsite în situri arheologice din epoca bronzului din Turkmenistan.

unelte pentru fabricarea covoarelor orientale

Diferite obiecte cu un design zimțat sunt folosite pentru a comprima firele de țesut și nodurile. Cu ajutorul acestor unelte, nodurile sunt plasate între firele de urzeală și apoi sunt presate strâns împreună. Unii fabricanți de covoare folosesc o unealtă cu gheare, care este plasată între firele de urzeală și comprimată cu un ciocan prin lovituri puternice. Rezultatul este un covor care este vizibil mai rigid la atingere. În unele zone, pentru a comprima nodurile se folosește o unealtă de fier zimțată, în formă de seceră. Uneltele utilizate în atelierele moderne sunt foarte asemănătoare cu cele folosite de producătorii nomazi de covoare, iar uneori se întâlnesc variații locale. Cu toate acestea, în general, se pot trage concluzii cu privire la originea unui instrument. Uneltele folosite pentru percuție pot fi din lemn sau din metal.

Valoarea covoarelor lucrate manual este determinată de numărul de noduri, pe lângă vechime, model și material. În cazul covoarelor realizate manual se disting trei tipuri principale de noduri.

Nodul Persan Senneh

Nodul Persan este asimetric și deschis pe o parte, lăsând mai puține goluri și mai puțin voluminos decât nodurile turcești. Nodurile persane sunt folosite cel mai adesea pentru modele complicate și desene florale. În acest mod se poate realiza un covor cu noduri mult mai dense. Iranul, Pakistanul, India, Nepalul, Tibetul și China folosesc de obicei nodurile Senneh.

Nodul Persan Senneh

Nodul turcesc (nod Ghiordes)

Nodul Turcesc este simetric, lăsând două mici umflături pe spatele covorului în interiorul fiecărui nod - sfârșește prin a arăta ca un nod dublu. Nodurile din covor vor fi mult mai puternice. Afganistanul, Turcia, Armenia, Azerbaidjanul și nordul Iranului preferă să folosească acest tip de nod.

Nodul turcesc (nod Ghiordes)

Nodul Jufti

Nodul Jufti, sau nodul fals, este legat în jurul a patru fire în loc de două, creând o tăietură scurtă. Atunci când se folosește un nod Jufti, țesătorul petrece mai puțin timp pe covor, ceea ce duce la un timp de prelucrare mai rapid și la o valoare și o calitate mai mici.

Nodul Jufti

Îngrijirea covoarelor lucrate manual

Covoarele lucrate manual, ca toate covoarele, trebuie mutate ocazional. Rotiți ocazional covorul dvs. oriental pentru a crește durata de viață a frumoasei sale moșteniri. Acest lucru va menține uniformă uzura covorului, mai ales dacă o zonă primește mai multă lumină solară sau trafic decât celelalte colțuri. covorul lucrat manual va fi inițial predispus la pierderea lânii sale, dar după primele câteva săptămâni, pierderea se va diminua și, în cele din urmă, va dispărea complet. Doriți să citiți mai multe despre curățarea covoarelor orientale?


Cum să alegi covorul oriental potrivit.

Atunci când cumpărați un covor nou, asigurați-vă că alegeți un covor lucrat manual care este suficient de mare pentru a se potrivi în camera dvs. Dacă alegeți un covor prea mic, camera va părea mai mică, iar decorul va părea nelalocul lui. Dacă alegeți un covor care este prea mare și, să zicem, o parte din covor ajunge sub mobilă, este o pierdere de bani și, dacă mobila este grea sau are o bază subțire, ar putea să vă deterioreze covorul lucrat manual. Asigurați-vă că măsurați camera înainte de a comanda un covor nou. Este posibil să doriți să măsurați o dimensiune minimă și una maximă. Dacă setul de scaune este de culoare deschisă, atunci este posibil să doriți să alegeți un covor mai închis pentru a accentua atât mobilierul, cât și covorul. Dacă alegeți același nivel ca și mobilierul, camera va avea un aspect plictisitor și monoton. Desigur, covorul ar trebui să includă culori care să domine camera. Aruncă o privire în magazinul nostru de covoare și găsește-l pe cel care se potrivește cel mai bine camerei tale! Vrei să știi exact cum să recunoști un covor lucrat manual?


Fără îndoială, covoarele lucrate manual sunt cele mai valoroase.

Mai jos, vă vom arăta exact de ce este așa și cum sunt realizate astăzi covoarele lucrate manual în țara lor de origine!


Primul pas în realizarea covoarelor lucrate manual este, de obicei, realizat de femei, care presupune spălarea și cardarea lânii. Aceasta este apoi învârtită în fire de un cadru de lemn. Următorul pas este vopsirea firului în culoarea dorită, de obicei cu ajutorul unor coloranți naturali. După uscare, poate începe înnodarea manuală a covoarelor, care este realizată de specialiști instruiți în țesutul covoarelor. Cei mai norocoși pot lucra la un război de țesut, dar mulți își fac treaba ghemuiți pe podea. Când covorul oriental este terminat, este forfecat și apoi spălat de patru ori. apoi ras pentru a asigura o suprafață uniformă. Apoi este spălat încă o dată, se realizează franjurile și abia după aceste procese covorul oriental făcut manual este considerat terminat.


Doriți un covor oriental lucrat manual pentru casa dumneavoastră? Aruncați o privire la selecția din magazinul și depozitul de covoare CarpetDepo.